Nyheter, informasjon og meninger

Grunnkraft svarer professor Anders Skonhoft i Adressa om klimaeffekt av fornybar kraft i Europa
Professor i samfunnsøkonomi, Anders Skonhoft, mener EUs kvotemarked sørger for klimakutt, og at fornybar kraft i Norge ikke har klimaeffekt. Det er naturligvis feil, noe vi under bygger i vårt innlegg i Adresseavisen. https://www.midtnorskdebatt.no/meninger/ordetfritt/2020/08/25/Faktafeil-om-vindkraft-22549921.ece
​

Grunnkraft svarer Tor Punsvik
Innlegg fra Grunnkraft i Fedrelandsvennen 11. mai:
I en kronikk 23. april går tidligere viltforvalter Tor Punsvik ut mot grunneiere som ønsker å stille arealer til disposisjon for utbygging av vindkraft. Han nevner spesifikt oss i Grunnkraft. Punsvik mener vindkraft splitter bygdesamfunn.
Alle innser at det vil oppstå ulike meninger og interessemotsetninger når det gjøres milliardinvesteringer og store arealdisponeringer i små bygdesamfunn. At det finnes en del eksempler på at enkeltpersoner er blitt skadelidende på en måte som oppleves urettferdig er nok dessverre ikke overraskende, men er i seg selv ikke et argument mot vindkraft. Snarere handler det mye om hvordan planlegging gjøres, og hvordan lokalsamfunn kompenseres.
Det mest splittende i mange saker er nok at folk som Punsvik og likesinnede i eksempelvis «La Naturen Leve», reiser rundt og sprer feilinformasjon. I noen tilfeller spres rett ut skremselspropaganda, både på møter og i media. Punsviks utsagn om at grunneiere og kommuner «selger seg» tar vi sterk avstand fra, og slikt tyder på at Punsvik faktisk går inn for å så splittelse.
I lokalsamfunn der man har hatt vindkraft over tid ser man et helt annet bilde enn det Punsvik forsøker å tegne. Kommuner med lang erfaring med vindkraft i stor skala er godt fornøyde. Vi vil sterkt anbefale alle å lese Smøla kommunes uttalelse i forbindelse med høringen på nasjonal ramme for vindkraft.
Det er tradisjon i Norge for å stille eiendom til rådighet for kraftutbygging. Det å være kraftkommune har alltid vært noe positivt, og har kommet innbyggerne flest til gode. Tidligere handlet kraftutbygging om å bygge landet, men nå har vi et vesentlig tilleggsmoment. Klimaendringene er nå den største utfordringen menneskeheten står overfor. Vi er i ferd med å tape kampen, og fornybar energi er den mest effektive medisinen.
Norge står videre overfor en krevende omstilling der inntekter vil gå ned og offentlige utgifter vil øke. Samtidig skal klimautslipp reduseres raskt, og majoriteten av tiltak vil være dyre. Da kan man ikke avvise de lønnsomme løsningene med størst potensial.
Kraftutbygging har historisk skapt store verdier i Norge, og fornybare ressurser vil skape verdier lenge etter oljealderen. De lave kostnadene ved vindkraft på land gir norsk industri et unikt konkurransefortrinn. En stor vindpark kan legge grunnlaget for rundt 1000 arbeidsplasser i industrien, og industrien ønsker mer.
I denne situasjonen er det naturligvis positivt at noen ønsker å stille arealer til disposisjon. At grunneiere tar del i verdiskapingen fra anleggene er også en bra ting. Vindkraft bidrar allerede til revitalisering av mange grender i Norge. Et stort flertall av grunneierne i vindkraftprosjekter er positive og opplever ingen tvang av den typen Punsvik beskriver. Samtidig er det slik at vi som grunneiere også i svært mange tilfeller er de som blir mest berørt. Vi bor ofte tett på anleggene, og i mange tilfeller er det våre familier, slektsgårder og historie som berøres. Ingen må betvile at grunneiere står overfor svært krevende valg i slike saker.
Selv om vindkraftkommuner stort sett er fornøyde, mener vi en del kan gjøres for å redusere interessemotsetninger. Vindkraftutbygging må framover skje subsidiefritt, på en bærekraftig og rettferdig måte. Vi må ha saklig debatt og grundige konsesjonsprosesser. Den økende lønnsomheten gjør at vi mener lokalsamfunn nå må få bedre betalt for å huse vindkraftverk, for eksempel gjennom omlegging av skattesystemet. Vi har tillit til at regjering og storting sørger for dette, og ser fram til å delta i den videre debatten om vindkraft.

Grunnkraft deltok i innspillsmøte
Grunnkraft deltok i innspillsmøtet angående konsesjonssystemet og stortingsmelding for vindkraft. Opptaket av møtet ligger ute her. Grunnkraft sitt innlegg kommer etter ca. 41 minutter.

Grunnkraft møtte Olje- og energiministeren
Den 11. mars hadde Grunnkraft møte med Olje- og energiminister Tina Bru. Vi opplevde at ministeren og hennes rådgivere viste stor interesse for budskapet vårt. Vi vektla blant annet viktigheten av at kommuner får økt del av verdiskapingen fra vindkraftverk. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre

Grunnkraft med innlegg i Setesdølen
​
I et innlegg i Setesdølen skriver vi om at verdiskaping fra kraftanlegg er viktig for norske grender og bygder.
https://www.setesdolen.no/meiningar/lokalsamfunna-ma-site-att-med-meir-fra-vindkrafta/

Grunnkrafts høringsuttalelse til nasjonal ramme
Grunnkraft inngav høringsuttalelse i forbindelse med nasjonal ramme for vindkraft på land. Her kan du lese om hva Grunnkraft står for: Høringsuttalelse til Nasjonal ramme for vindkraft - Regjeringen ...www.regjeringen.no › oed › hoeringer › hoeringsdok › Download